sobota 12. dubna 2014

Dáma s kaméliemi

Autor: Alexandre Dumas ml.
Překladatel: Josef Soukup
Žánr: milostný román
Nakladatel: Omega
Rok vydání: 2014
Počet stran: 192
Vazba: vázaná

Jsme v Paříži devatenáctého století. Krásná a něžná kurtizána Markéta Gautierova se seznámí s Armandem Duvalem, který se do ní beznadějně zamiluje. S postupem času i kněžka lásky otevře své srdce, jenže jejich vztah je pro tehdejší společnost a obzvlášť pro Duvalovu rodinu naprosto nepřijatelný. Dáma s kaméliemi patří mezi nejvýznamnější romantické romány. Příběh nešťastné lásky je částečnou autobiografií Alexandra Dumase mladšího, jenž se s čtenářem podělil o krásu i šílenou bolest, kterou prožil ve vztahu se slavnou héterou Marií Duplessis.

Nebyl dost bohatý, aby ji miloval tak, jak by chtěla ONA a ani tak chudý, aby ho milovala tak, jak by chtěl ON...

Oslavy, divadla, přátelé, celý ten rušný život, díky kterému žijete rychleji... Markéta Gautierova je krásná a slavná kurtizána, která pařížskou smetánku okouzlovala svým dívčím vzhledem, elegancí a inteligencí. Na všech premiérách se neobešla bez třech věcí - kukátka, bonboniéry a kytice bílých kaméliích, střídaných na několik dní v měsíci červenými, díky kterým jí nikdo neřekl jinak než "Dáma s kaméliemi"...

Mladík Armand Duval si po dokončení právnických studií užíval lehkovážný pařížský život a využíval renty k zahálčivému životu...

....láska však na sebe nenechala dlouho čekat a osud Armandův se propetl s tím Markétiným...


Alfons Mucha, 1896
" Byl jsem pln shovívavosti k jejímu způsobu života, pln podivu nad její krásou. Důkaz nezištnosti, který podala tím, že nepřijala mladého, elegantního a bohatého muže, který byl hotov se pro ni finančně zničit, omlouval v mých očích všecky její minulé poklesky."

Armand věděl, že musí brát Markétu takovou jaká je. Měl se spokojit s tím, že se mu dostalo "výsadního" práva být - na měsíc nebo dva - jejím milencem, ale nic víc! Byl si vědom toho, že by jí jeho láska jenom ublížila.  Přátelé mu promlouvali do duše, aby slavnou nevěstku navštěvoval pouze jako dobrý přítel, příležitostný milenec, se kterým se zasměje, popovídá si, možná, že spolu občas skončí i v posteli, ale dál, aby už nezacházel.

Markéta se kvůli Armandovi dokázala vzdát peněz, které jí poskytoval starý vévoda a byla ochotna za dosavadním hýřivým životem udělat tlustou čáru.


"Vaše láska otevřela mé srdce a učinila je přístupným vznešeným citům."

Zamilovaní milenci prožívají lásku v pronajaté vile na venkově a plánují společnou budoucnost. Jejich láska však nebyla vystavěna na pevných základech a čekal ji pád! Jejich vztah byl trnem v oku Armandova otce, který Markétu tajně donutil, aby se jeho syna vzdala a zachránila čest jejich rodiny. Markéta se obětovala a bez vysvětlení se vrátila k původnímu rušnému životu... a v lásce uražený Armand provádí činy, kterých bude později hořce litovat... bohužel pozdě pochopí velikost Markétiny oběti, nezištné lásky a bídy z jejích intimních dopisů a deníku, které byly plné tak velkého smutku za krátkými šťastnými chvilkami, které s ním prožila...


"Armande, až budete číst tento list, budu již milenkou jiného. Je tedy vše skončeno mezi námi."

Román Alexandre Dumase ml. nám pootevře dvířka do života zbloudilých pařížských dívek, od nichž se očekává, že budou pěkné, moderní, veselé, stále se usmívající, šťastné... ale na druhou stranu také to, že jsou na posledním místě v žebříčku mužských hodnot.

Jedná se o milostný román s autobiografickými prvky a vypravěčem příběhu je samotný autor, kterému námětem pro sepsání románu byl skutečný příběh a jeho vlastní vzpomínky na  kurtizánu Marii Duplessis, kterou miloval.

V knize je skvěle vykreslena psychologie jednotlivých postav, nechybí živé dialogy a ani vrcholný popis umírající Markéty v závěrečných kapitolách. S dojetím si budete předčítat každičké její slovo, které neodvratně směřovalo k jejímu konci.
Román "Dáma s kaméliemi" není u českých čtenářů tak známý, a proto - navíc teď, když se dočkal zbrusu nového vydání - neváhejte a přečtěte si jej, rozhodně stojí za to!

Hodnocení: 5/5

Za poskytnutí recenzního výtisku mnohokrát děkuji nakladatelství Omega, jehož spolupráce si velmi vážím.
http://www.knihyomega.cz/

Žádné komentáře:

Okomentovat