neděle 8. února 2015

Co ukrývá kufr paní Sinclairové?

Autorka: Louise Waltersová
Překladatel: Milan Lžička
Žánr: společenský román
Nakladatel: Mladá fronta
Rok vydání: 2014
Počet stran: 288
Vazba: vázaná
Anotace:

Osudový příběh o rodinných tajemstvích, spřízněných duších a promeškaných příležitostech…

Osamělá ROBERTA pracuje v knihkupectví Old and New a ráda sbírá všemožné poklady minulosti ukryté ve starých svazcích – fotografie, dopisy, pohlednice. Když jí otec jednou věnuje starý kufr, jenž svého času patříval její babičce, objeví v něm prazvláštní dopis z druhé světové války. Je pod ním podepsaný její dědeček, jehož nikdy nepoznala – nejde jí však do hlavy, jak ho mohl napsat, jelikož dle data uvedeného v listu už měl být tehdy dávno po smrt…

DOROTHY prožívá nešťastné manželství s Albertem, jenž posléze odchází bojovat do války. Když jednoho dne spadne do pole za jejím domem stíhačka, poznává shodou okolností polského majora letectva Jana Pietrykowského a s tím, jak se jejich pouto prohlubuje, v ní vzklíčí naděje na lepší budoucnost – snad přece jen nalezne štěstí. Osud má však s nimi oběma jiné záměry a zanedlouho už musí Dorothy skrývat tajemství tak velké, že jeho důsledky pocítí i její vnučka Roberta o desítky let později

O autorce:

Louise Waltersová se narodila ve městě Banbury ve Velké Británii v roce 1967. Žije v hrabství Northamptonshire se svým manželem a pěti dětmi. Vystudovala literaturu na Open University. Píše poezii a Kufr paní Sinclairové je jejím prvním románem. (přebal knihy)



Tajemství milostného vztahu za druhé světové války prolínající se do současnosti…
Do románu Kufr paní Sinclairové jsem se zamilovala hned dvakrát. Poprvé to bylo tehdy, když jsem uviděla její obálku „ozdobenou“ starými knížkami a napodruhé pak po přečtení její poslední stránky. Byly tři věci, které mě na knížku nalákaly: kromě obálky samotné, to bylo především místo, kde se děj odehrával – vlastně hned místa dvě. To první bylo knihkupectví Old and New, kde pracovala Roberta – jedna z hlavních hrdinek. Ruku na srdce, milí čtenáři, kdo by odolal tomu kouzlu starých svazků a vůbec knihkupectví jako takovému? A tím druhým bylo prolínání současnosti s minulostí, ve kterém se odehrávaly životy obou hlavních hrdinek – babičky a vnučky – Dorothy a Augusty.

***

Knížka Kufr paní Sinclairové byla příběhem dvou žen, starého kufru a jednoho zapomenutého dopisu, který byl místy i bolestně smutný, ale především krásně napsaný.
Louise Waltersové stačilo jen pár věcí k tomu, aby vytvořila čtivý a kvalitní román v klasickém stylu: starý kufr se zapomenutým psaním, dvě podmanivé dějové linie, výrazné postavy a spoustu krásných myšlenek a slovních obratů.
Knížka se mi zamlouvala po všech stránkách. Ač jsem se velice ráda vracela do současnosti k Augustě a její práci v knihkupectví, o to více jsem se těšila na kapitoly o válečném milostném příběhu její babičky Dorothy a polského majora letectva Jana Pietrykowského, jenž byl opředený nejedním tajemstvím. Zajímavým způsobem začínaly právě Augustiny kapitoly – každé její další vyprávění začínalo úryvkem z nějakého starého dopisu, pohlednice nebo jiného pokladu, které se jí podařily vyštrachat ve starých knížkách, které oprašovala, třídila a ukládala do polic.

***

Kufr paní Sinclairové je přesně ten druh románu, který se mi líbí. Láska, tajemství, oběť i štěstí přenesené do něžně a emocionálně napsaných kapitol. Autorce za její debutový román tleskám – psát s takovou jistotou a ve stejné míře naservírovat jak emoce, tak i překvapivé zvraty, je mnohdy oříškem i pro otřelého spisovatele. Na závěr mi nezbývá než vám tuto knížku vřele doporučit. Máte-li rádi neobvyklé rodinné příběhy, které se táhnou napříč desetiletími, tento bude pro vás jasnou volbou. Obě hlavní hrdinky – Augusta i Dorothy – byly nezapomenutelnými postavami a při čtení se staly mými dobrými přítelkyněmi a na dlouhou dobu tomu jistě i tak zůstane… Existuje spoustu důvodů k tomu, abyste si tuto knížku nenechali ujít!
Věřím, že dojemný Kufr paní Sinclairové dobře nastartuje spisovatelskou dráhu Lousie Waltersové a brzy se od ní dočkáme něčeho dalšího.

Hodnocení: 5/5



Za poskytnutí recenzního výtisku mnohokrát děkuji internetovému knihkupectví Knihcentrum, jehož spolupráce si velmi vážím.

Zdroj obrázků: #

Žádné komentáře:

Okomentovat