neděle 15. února 2015

Glencoe

Autorka: Charlotte Lyne
Překladatelka: Jan Hlavička
Žánr: historický román
Nakladatel: Brána
Rok vydání: 2014
Počet stran: 464
Vazba: vázaná
Anotace:
Strhující historický román. Skotsko na sklonku 17. století.

Sandy Og z klanu MacDonaldů si přiveze do údolí Glencoe nevěstu – mladičkou Sarah ze znepřáteleného klanu Campbellů. V Glencoe však ženy Sarah opovrhují a Sandy Og je považován za slabocha. Když vypukne povstání proti novému králi, uchvatiteli trůnu, vztah mezi klany se vyostří a nakonec dojde k události, která je v paměti Skotska dodnes živá – k masakru v Glencoe.

Baladický, mistrně napsaný příběh o lásce a nenávisti, o věrnosti a zradě.


O autorce
CHARLOTTE LYNE se narodila v Berlíně roku 1956, studovala germanistiku, latinu, anglistiku a italskou literaturu v Berlíně, Neapoli a Londýně. Dnes pracuje jako autorka, překladatelka a redaktorka a žije s manželem a třemi dětmi v Londýně. Předtím strávila několik let v Glencoe, odkud ostatně pochází manželova rodina, v úzkém údolí řeky Coe ohraničeném černými horami Lochaberu. (přebal knihy)





Glencoe. Román podmanivě krásný, divoký a ostrý jako země, ve které se odehrává jeho děj. Pro mě není jiného místa než Skotska, které by bylo tak stvořené pro zakotvení psaného slova. Pokaždé, když se na pultech knihkupectví objeví další knížka vonící po ostrém a čistém ovzduší, čerstvě poorané zemině, s nádechem sladké rašeliny a lemovaná purpurovou záplavou vřesovišť, s radostí se do ní začtu. A tak mé pozornosti neunikl ani historický román Glencoe od německé spisovatelky Charlotte Lyne, se kterou se mnozí z vás už jistě seznámili v knize Kainovo dědictví.
~~~
Děj příběhu se odehrává uprostřed drsné skotské Vysočiny na sklonku 17. století. Proti sobě tu stojí dva znepřátelené klany MacDonaldů a Campbellů a ústřední postavy Sandy Og a Sarah, kteří musí čelit svému osudu. Tvrdá a přísná pravidla klanů, kruté události zapříčiněné politikou a lid, který i přes ony těžkosti miluje svůj život a svoji zem. Ale zároveň je to román o soudržnosti, síle, odpuštění a hlavně naději v lepší zítřky pro budoucnost klanů MacDonaldů.
Čtenářsky atraktivním se jistě stane i vedlejší příběh královny Marie Stuartovny, který je vyprávěn se stejnou intenzitou a překvapujícími fakty, jako u většiny postav, které opravdu žily.
~~~
Rozhodně to není kniha, kterou přečtete na posezení. Jistě vám chvíli potrvá, než si zvyknete na autorčin styl psaní, prokoušete se přes zákony a pravidla klanů a zasvětíte se do tajů jejich kultury. Hojně budete využívat i Glosář a Seznam hlavních postav na konci knihy, ale mohu vás ujistit, že se velmi brzy stanete „jedním z nich“.
K tolika krásným myšlenkám, kterými autorka ve svém románu opravdu nešetřila, jsem se vracela znovu a znovu a moc ráda nad nimi přemýšlela. I přesto, že se tím má četba o to více protáhla, knížka si to rozhodně zasloužila.

Je jedno, co jsi udělal a co ještě musíš udělat. Nechci takovou zimu jako loni. Tohle bude zima, v níž nám oběma bude teplo, v níž ti v noci budou hořet svíce a v níž nabereme sil na to, co nás čeká. (Glencoe, str. 230)



Glencoe se vám nepředstaví pouze jako román s milostnou zápletkou, ale především jako hrubý román plný krvavých bitek a zoufalého boje o přežití. Glencoe je zkrátka unikátní ve všech ohledech.
Autorce se podařilo napsat dílo s největším respektem k historickým faktům o masakru v Glencoe. Díky jejímu stylu vyprávění a věrohodně vykresleným postavám (o fantasticky popsaných přírodních scenériích ani nemluvě) budete mít pocit, jako byste se vskutku ocitli na sklonku 17. století a jako by se to všechno odehrálo přímo před vašima očima.


Četba Glencoe byla nepopsatelným zážitkem. Tak neodolatelný příběh o lásce a nenávisti, přátelství a odpuštění, jsem – co se historických románů týče – dlouho nečetla. Díky Charlotte Lyne jsem pronikla do dalšího kousku historie Skotska – země, která mě nepřestává fascinovat po všech stránkách, země, do které se – díky skvěle napsaným knížkám – můžu kdykoliv podívat.
~~~
Nalijme si čistého vína, milí čtenáři! Kdo umí, ten umí! A Charlotte Lyne opravdu umí. I přesto, že to byla má první knížka od této autorky, těch necelých 500 stránek mi opravdu stačilo, abych se o tom přesvědčila. Byla by opravdu škoda, aby se na takovou knížku jakou je Glencoe v poličkách knihkupectví nebo knihoven prášilo, nemyslíte? Takže směle do čtení! Otevřete-li Charlotte Lyne své pokoje – ať už s knížkou Kainovo dědictví nebo Glencoe, jsem si jistá, že jí zároveň otevřete i svá čtenářská srdce.

A abych své nadšení z tohoto románu zkompletovala, nesmím opomenout pochválit přebal, resp. celkové grafické zpracování knihy. Jedním slovem: nádhera.

Hodnocení: 5/5


Za poskytnutí recenzního výtisku mnohokrát děkuji nakladatelství Brána, jehož spolupráce si velmi vážím.

Zdroj obrázku: #

Žádné komentáře:

Okomentovat