neděle 19. dubna 2015

"Oko nového svítání"

Autorka: Anne Braganceová
Překladatelka: Helena Obručová
Žánr: beletrizovaný životopis
Nakladatel: Metafora
Rok vydání: 2014
Počet stran: 372
Vazba: vázaná
Anotace:
Tajemná dáma v srdci první světové války.
Tak dlouho o sobě spřádala legendy, až se sama stala legendou… Mata Hari… jméno, které se stalo synonymem špionky. Osud tak neuvěřitelný, že prostý životopis působí fantastičtěji než vymyšlený příběh.
„Rychle mě obejměte, polibte a nechte mě. Stoupněte si po mé pravici. Budu se na vás dívat. Sbohem.“ To jsou poslední slova, která Mata Hari pronesla, když 15. října 1917 stanula před popravčí četou.
Co tomu ale předcházelo? Kde začala a kudy vedla její spletitá, neuvěřitelná cesta? Jak se z chudého nizozemského děvčátka s obyčejným jménem Margaretha Zelleová stala mysteriózní tanečnice Mata Hari, milenka mnoha významných mužů, špionka a nakonec odsouzenkyně na smrt?
Ve zlaté éře, belle époque, pobláznila celou Paříž, zlomila mnohá srdce a její jméno letělo od úst k ústům. Všichni uvěřili, že je Orientálka a chrámová služebnice bohů, všichni podlehli jejím barvitým mystifikacím.
Autorce se podařilo napsat životopisný román s nejvyšším respektem k historickým faktům, ale současně nesmírně niterný a strhující. Vyprávění v přítomném čase, překrásným, lehce archaickým jazykem, působí dojmem, jako bychom se vskutku ocitli na počátku minulého století a jako by se to všechno – události bizarní, komické i tragické – odehrávalo přímo teď, přímo před námi…

Všechny ženy z edice beletrizovaných životopisů od nakladatelství Metafora si získaly mé srdce. Některé méně, jiné více, ale upřímně mohu říci, že leckteré životní příběhy byly utkány opravdu z prapodivných nitek. A jinak tomu nebylo ani u Mata Hari – další ženy, kterou jsem měla tu čest poznat tak, jak si zasloužila.

♠♠♠

Mata Hari – už samotné jméno se nese ryze v duchu tajemství, intrik a vášně. Na začátku vidíme ženu, která má všechno. Na konci z toho všeho nemá nic a čeká na ni popravčí četa. Čím vlastně byla Mata Hari ve skutečnosti? Orientální umělkyně, milostnice obklopená houfem vlivných ctitelů, jejíž náručí prošlo obrovské množství mužů, dobrodružka, proslulá špionka německé rozvědky nebo obětní beránek?

♠♠♠

I po jazykové stránce se můžete těšit na úžasný zážitek. Anne Braganceová dokázala navodit takovou atmosféru, jejímž výsledkem byla podívaná, která se odehrála přímo před mýma očima: Seznámila jsem se s malou Margareth Gerthruidu Zelleovou s velkýma očima a havraními vlásky, ctižádostivou dívkou, která se provdala za důstojníka Rudolfa MacLeoda, milující matkou dvou dětí a konečně s proslulou Mata Hari oděnou do vzdušných kostýmů ladně proplouvající přepychovými interiéry baronky Kirejevské. O této ženě by se daly napsat spousty, spousty stránek a nikterak by neztratily na zajímavosti.

„Tanec je báseň, ve které je každý pohyb slovem.“
Mata Hari

Mata Hari nebyla jenom ženou, která si svojí houževnatostí a odhodláním dokázala vydobýt obdiv, postavení i moc, ale i ženou, která si velmi záhy uvědomila, že život není jen procházka růžovým sadem – od nešťastného manželství a ztrátu syna počínaje až po válku, která nelítostně zasahovala do jejích osobních plánů, konče.

Skvělá záležitost i pro ty čtenáře, kteří o této legendární Holanďance ještě nic neslyšeli. Díky autorčině stylu vyprávění se knížka čte sama. I na poměrně malém počtu stránek autorka bravurně odehrála její velkolepý životní příběh. Nejlepší pro mne byly kapitoly, ve kterých se naplno zrodila Mata Hari. Kombinace belle époque  a této exotické krásky na počátku dvacátého století byla vskutku úžasná.

♠♠♠

Snad u žádného beletrizovaného životopisu od nakladatelství Metafora nemůžete šlápnout vedle. Proto si příběh o ženě, prožívající fascinující dramatické zvraty, rozhodně nenechte ujít.

Nejraději bych si přečetla všechny tituly z této edice. K mé velké radosti vycházejí stále nové a nové příběhy, tudíž se snad brzy budu moci seznámit s další zajímavou osobností a „prožít“ tak společně s ní její životní příběh.

Hodnocení: 5/5

Za poskytnutí recenzního výtisku mnohokrát děkuji nakladatelství Metafora, jehož spolupráce si velmi vážím.

 Zdroj obrázku: #


Žádné komentáře:

Okomentovat